В интернет ще намерите хиляди рецепти за готвене на сач. Тук няма да ви занимаваме с рецепти, а ще отбележим по-важните моменти от приготвяне на храната по този начин.


Сач за готвене
Поставка от ковано желязо

Сач е глинена поставка която предварително е термично обработена / закалена / и готова за експлоатация. В домашни условия се загрява на камината, във фурна, на газов и електрически котлон или най-добре на пещ.

Новозакупеният сач се нуждае от малко подготовка преди да се пристъпи към приготвяне на храна върху него. Сача се намазва по дъното и ръбовете с мазнина и се поставя там, където ще се загрява. След това се включва уреда ( или ако е на пещ се слага в пещта, след като е намазан добре) и когато мазнината започне да "изсъхва" се долива още малко, за да може в целия си обем сача да попие мазнина.

Здравословна храна на сач

Първите няколко пъти е добре сача да не се мие, а да се остави мазнината и аромата на готвените ястия да попие в съда (препоръчително е да не слагате риба, поне в началото). И не забравяйте - сач се забърсва с кърпа и се мие само с течаща вода без никакви препарати. Не се кисне и не се мие с гореща вода. Чарът му се крие в попилата от готвените храни мазнина и аромат. Мие се, когато е напълно изстинал!

Глинената плоча е едната част на целия сач. Втората му половина е метална подложка от ковано желязо, върху която се поставя горещия сач и така се поднася на масата.

На сач може да се готвят всякакви храни - местни и вегетариански и общо взето може да сложите всичко, което ви се намира под ръка. Приготвена по този начин храната запазва витамините и минералите си и придава на дома или ресторанта един уют и битова атмосфера по уникален начин.

НИКОГА не си спестявайте време и не се потдавайте на мързел като изсипете готовата храна върху вече затоплен сач. Поднасяйки такава храна вие рискувате да изложите себе си и дома си. Това е неучтиво и спрямо гостите ви. Предвидете наколко часа за приготвяне на сач, защото готвенето става бавно (и много по-вкусно).


Махнете сача от "печката" десет минути преди ястието да е напълно готово. Зеленчуците  трябва да останат леко хрупкави.

Пригответе и поднесете с любов и бутилка хубаво червено вино, за да ви донесе храната пълно удоволствие. Усмихнете се за да бъде приятно на вас и на хората около вас
1

Преглед на коментарите

    Зарежда се